Cum noul Coronavirus 2019-nCoV se află în centrul discuțiilor, și nu doar de pe la noi, ci mai ales de ”pe dincolo”, considerăm util să clarificăm niște treburi care, în caz contrar, pot stârni reacții de panică degeaba.
#1: Ce este noul Coronavirus?
Cel mai popular și totodată mai periculos patogen al momentului aparține familiei Coronaviridae. Aceasta este o clasă de viruși comuni, ce pot declanșa diverse afecțiuni respiratorii.
Poate fi vorba despre cele mai simple răceli, dar și de forme grave, așa cum au fost la timpul respectiv sindromurile MERS și SARS.
#2: Ce simptome și complicații are?
Recunoașterea agentului patogen include niște simptome specifice. Într-o primă fază, poate trece destul de ușor drept o afecțiune respiratorie banală, cu care oricine s-a confruntat la un moment dat.
Ținând cont de evidențele autorităților chineze și de cele internaționale, este posibilă efectuarea cu destul de multă acuratețe a ”portretului robot”:
- Dureri de gât;
- Stări de oboseală;
- Congestie nazală;
- Dificultăți respiratorii;
- Tuse seacă;
- Febră.
În baza statisticilor precedente, simptomele pot să apară într-un interval de 2 până la 14 zile.
O parte dintre pacienții diagnosticați și identificați ca purtători ai agentului patogen prezintă doar simptome ușoare și se vindecă.
Alții însă, cu o imunitate probabil mai șubredă, ajung în stări mai grave. În absența unor îngrijiri medicale de specialitate, evoluția maladiei se poate complica, ducând la forme severe de infecții pulmonare, cu potențial letal.
#3: Cum se transmite noul Coronavirus?
Dată fiind rapiditatea de răspândire a agentului infecțios, una dintre marile probleme se referă la controlarea și la limitarea epidemiei.
Deși se cunosc încă puține lucruri, din cercetările de până acum și în urma monitorizării populației din zonele cu grad ridicat de risc, rezultă că noul Coronavirus are un mod de transmitere similar cu gripa și răceala sau cu alte infecții ale tractului respirator.
Contaminarea se poate produce prin picăturile de salivă eliminate în aer de către o persoană bolnavă, atunci când strănută sau tușește.
Deocamdată, lipsește certitudinea că o eventuală contagiere e posibilă și prin contactul cu o suprafață / un obiect cu o bogată încărcătură microbiană, urmat de atingerea nasului, gurii sau ochilor.
De asemenea, se pare că virusul poate fi transmis și de către o persoană asimptomatică, doar purtătoare. Dar de obicei, cu majoritatea virușilor respiratori, bolnavii sunt cu atât mai contagioși cu cât prezintă mai multe simptome.
#4: Ce măsuri pot oferi protecție împotriva virusului 2019-nCoV?
Sau mai bine-zis, ce poți face să ții departe de tine virusul și să nu riști contagierea?
Cu toți virușii, nu doar cu noul Coronavirus, tratamentele sunt complicate. Iar în situația prezentă, nici nu s-a creat încă un vaccin, deși se lucrează la el. Și oricum, nici vaccinurile nu oferă protecție 100 %, mai cu seamă dacă virușii suferă mutații.
Deci, nu te aștepta la soluții miraculoase.
În general, rolul medicației este să gestioneze simptomele așa încât complicarea lor să fie evitată. Totul, așteptând ca sistemul imunitar să reacționeze în sensul bun, adică încercând să contracareze și să dezactiveze agentul patogen (până ce devine inofensiv).
Protecția începe cu igiena de bază, aceeași ca în orice afecțiune
Pentru că paza bună trece primejdia rea, este oportună adoptarea unor obiceiuri care fac parte din regulile de igienă de bază și în general funcționeaza inclusiv la gripă și răceală:
- Spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun (pentru cel puțin 30 de secunde) sau curățarea lor cu alcool / alte soluții similare;
- Dezinfectarea tuturor suprafețelor și obiectelor intens utilizate acasă și la serviciu, începând de la telefon, mânerul ușii sau volanul autoturismului;
- Acoperirea nasului și gurii cu șervețel de hârtie (de unică folosință) în timpul strănutului / tusei și apoi aruncarea lui la gunoi;
- Prezentarea la medic imediat ce-și fac apariția simptome îngrijorătoare (dar nu se va abuza fără motiv de serviciile medicale de la prima durere în gât);
- Evitarea consumului de preparate culinare care includ părți crude ale animalelor sau doar parțial gătite / supuse transformărilor termice;
- Evitarea consumului de fructe și legume nespălate sau de apă neîmbuteliată, cu precădere în regiuni unde s-a confirmat prezența virusului.
Îmbunătățirea imunității
Cum eficiența prevenirii depinde foarte mult de răspunsul imunitar, trebuie să te concentrezi pe întărirea barierelor naturale. Printre altele, ca să reușești:
- Odihnește-te suficient;
- Evită stresul;
- Fă cât mai multă mișcare;
- Hidratează-te;
- Include în meniu alimente sănătoase;
- Pune accentul pe preparate proaspete;
- Limitează consumul alimentelor prea elaborate;
- Suplimentează cu nutrienți pentru imunitate (vitamina C, zinc etc.).
Alte măsuri recomandate de OMS
Pe lângă măsurile de precauție enumerate anterior, autoritățile, începând cu OMS (Organizația Mondială a Sănătății), atenționează populația să:
- Renunțe la orice călătorie spre zonele ”fierbinți”;
- Se ferească de locuri cu un ridicat grad de risc;
- Intensifice igiena în călătoriile cu avionul;
- Se actualizeze despre evoluția maladiei.
Dar măscuțele…?
Dacă te întrebi despre măscuțele de protecție, autoritățile nu prevăd obligativitatea purtării în afara ariilor cu risc crescut.
Eficacitatea lor depinde și de acuratețea cu care se manevrează. Și se va porni cu o igienă foarte strictă sau misiunea le va fi compromisă.
Bun de știut!
Ca să ai siguranța onestității lucrurilor detaliate, află că am recurs la informații puse la dispoziție de către Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA sau CDC (Centers for Disease Control and Prevention).