Imediat cum scad temperaturile, este oportun să ne adaptăm și dieta. Dar ce conține un regim alimentar împotriva frigului?
Imediat ce se apropie zilele cele mai friguroase din an, crește numărul persoanelor doborâte de răceli, viroze și gripe. Secretul pentru a reuși să facem față capriciilor iernii și totodată afecțiunilor de sezon, este o alimentație corespunzătoare.
Ce cuprinde un regim alimentar împotriva frigului?
Cu toate că practic, nu există un tipar alimentar care să protejeze de rigorile anotimpului, este indicat să punem accentul pe fructe și legume de sezon, pe ceaiuri, pe clasica supă de pui, pe alimente picante și, nu în ultimul rând, pe delicioasele iaurturi.
Ceaiurile
Într-un regim alimentar împotriva frigului, ceaiurile (ceaiul negru, verde sau din plante medicinale), de altfel cele mai consumate băuturi după apă, ocupă prima poziție.
Nu mai este o noutate pentru nimeni că o ceașcă de ceai fierbinte ajută la calmarea durerilor de gât și la descongestionarea căilor nazale. Însă beneficiile nu se limitează doar la atât.
Ceaiurile verde și negru, bogate în antioxidanți (catechine), au proprietăți imunostimulante și contribuie la combaterea stărilor gripale. Completând ceaiurile cu suc de lămâie proaspăt stors sau cu diverse plante bogate în vitamina C (cătină, măceșe), vom crește cantitatea de catechine disponibile.
Potrivit studiilor, odată introduse în alimentație, catechinele reduc cu circa 75 % riscurile de transmitere a virusului gripal și, în general, revitalizează imunitatea și metabolismul. De asemeni, asigură protecție împotriva maladiilor cardiovasculare și contra cancerului.
Supele de pui
Toate mamele au mare dreptate să ne pună în farfurie supă de pui de fiecare dată când ne ”pândește” vreo răceală. Așa-zisele ”legende” se datorează proprietăților cărnii de pui.
Specialiștii confirmă că în timp ce o gătim, se eliberează cisteina, un aminoacid similar celui din produselor farmaceutice utilizate în tratarea bronșitelor. Carbocisteinele sunt mucolitice excepționale.
Servite fierbinți, supele de pui au un efect antiinflamator pentru gâtul roșu și ne ajută să rămânem bine hidratați. Iar incluse în alimentație, ne încălzesc întregul corp, previn uscarea căilor respiratorii și favorizează expectorarea mucusului.
Adăugând legume și zarzavaturi, este ca și cum ne-am hrăni corpul cu superalimente. Supele de pui, din delicatese, se transformă în adevărate concentrate de proteine, vitamine și minerale, cu efect antiinflamator, în măsură să amelioreze simptomele specifice virozelor respiratorii (congestie nazală, dureri de gât, tuse).
Alimentele picante
Condimentele, acelea care ne fac să lăcrimăm atunci când le punem în farfurie, sunt excelente descongestionante nazale naturale. Totodată, reușesc să favorizeze transpirația și să reducă din gravitatea episoadelor febrile.
Ardeiul iute, curcuma, hreanul, scorțișoara sau ghimbirul, adăugate la cel mai comun fel de mâncare, ajută la atenuarea simptomelor gripelor și răcelilor.
Ardeiul iute, dintotdeauna considerat un condiment afrodisiac, dar și un optim digestiv, este capabil să ne ridice temperatura corpului. Iar datorită conținutului de vitamine, devine un optim aliat în lupta împotriva proceselor de îmbătrânire celulară.
Curcuma sau turmericul, o ”noutate” pe lista ”picanteriilor”, o găsim adeseori în preparatele pe bază de curry. Având în vedere concentrația de substanțe antioxidante, pe bună dreptate, mirodenia este considerată un excelent antiinflamator natural. Consumată zilnic, reușește să faciliteze detoxifierea organismului și să îmbunătățească imunitatea.
În schimb scorțișoara, cu o îndelungată tradiție culinară, a fost introdusă în alimentație încă din cele mai străvechi timpuri. Folosită mai întâi ca un condiment, apoi ca medicament pentru combaterea răcelilor, în medicina tradițională chinezească și în cea indiană, a ajuns să fie considerată la fel de prețioasă precum aurul.
Gimbirul este o altă plantă adeseori întrebuințată nu doar în bucătărie, ci și ca remediu natural, având proprietăți recunoscute de mii de ani. Popularitatea se datorează agenților antiinflamatori, eficace contra virozelor respiratorii. Eliberează sinusurile de mucus, activează circulația sanguină și favorizează transpirația corpului.
Iaurturile
Prezența iaurtului în dieta anti-frig, nu este deloc o întâmplare. Conține cantități importante de bacterii ”bune”, cunoscute cu denumirea de probiotice.
În iaurturi, probioticele se găsesc sub formă de culturi vii sau active de lactobacili. Acestea, ca un fel de soldăței, au grijă să protejeze organismul de invazia bacteriilor ”rele” și de infecții. De asemenea, alături de ceaiuri, sunt alimente sănătoase anti-balonare.
Așa cum arată studiile, o alimentație din care nu lipsesc iaurturile, contribuie la întărirea sistemului imunitar. Consumate cu regularitate, sunt eficiente în prevenirea infecțiilor respiratorii, iar în caz de îmbolnăvire, reduc din durata și severitatea simptomelor specifice.
O excelentă alternativă în locul iaurtului poate fi chefirul. Băutura, originară din Orientul Mijlociu, este răcoritoare, cu un gust ușor acrișor, efervescent, din cauza bioxidului de carbon format în timpul fermentației. Spre deosebire de bacteriile din iaurt, care doar tranzitează tractul intestinal, cele din chefir ajung să colonizeze zona.
Aceste grupuri alimentare, datorită compușilor pe care-i conțin, au toate ”calitățile” necesare pentru fortificarea sistemului imunitar și protejarea organismului de germenii responsabili de patologiile respiratorii. Adică fix caracteristicile ce descriu cel mai bine un regim alimentar împotriva frigului.
Surse:
http://www.health.com/health/gallery/0,,20631007,00.html
http://greatist.com/health/best-foods-eat-when-sick
http://www.healwithfood.org/commoncold/foods.php
http://www.besthealthmag.ca/best-you/cold-and-flu
http://www.joybauer.com/photo-gallery/common-cold.aspx
http://abcnews.go.com/Health/ColdandFluNews/story?id=6141948&page=1