Te gandesti sa devii o persoana vegana? 5 Lucruri care-ti vor usura tranzitia catre veganism

Cele mai vizualizate

Pamela Anderson, Alicia Silverstone, James Cameron, Miley Cyrus sau Ariana Grande sunt doar cateva celebritati care urmeaza un regim vegan.

Ca au avut nevoie la un moment dat de o super dieta de slabire sau doar pentru ca iubesc sincer animalele, veganismul le-a schimbat viata.

Partea faina este ca un regim vegan se bazeaza pe alimente din viata de zi cu zi, fara cine stie ce pretentii. Practic, nu e destinat doar miliardarilor sau vedetelor.

Cuprins:

Ce e bine sa stii inainte sa adopti un regim vegan?

Renuntarea la tot ce inseamna produse de origine animala si consumarea exclusiva a produselor vegetale necesita schimbari radicale in stilul de viata. Cu o alimentatie bine echilibrata, e chiar foarte bine, pentru ca de aceasta trecere va ”profita” si sanatatea.

Practic, tranzitia la regimul care a convins deja numeroase vedete din lumea larga nu e nici grea, nici simpla. Insa ca sa nu renunti dupa prima luna, trebuie sa cunosti niste lucruri inainte, lucruri ce-ti vor usura misiunea.

#1: Veganismul implica timp si rabdare

Nu devii vegan peste noapte. Nimeni nu se culca omnivor, iar in dimineata urmatoare, ca prin magie, se trezeste vegan. Sa ajungi sa ”practici” veganismul in adevaratul sens al cuvantului ai nevoie de timp. Mai lung sau mai scurt, depinde cum te descurci cu poftele.

Pentru un debutant e mult mai convenabil sa actioneze din 2 directii:

  • Pe de o parte, sa-si imbogateasca alimentatia cu tot mai multe vegetale care-i plac (exista optiuni aproape nelimitate);
  • Pe de alta, sa renunte progresiv la produsele animale, in primul rand, la cele procesate si care nu sunt biologice.

Fiecare are propriul ritm. Stabileste-ti un obiectiv, apoi incearca sa-l atingi in ritmul tau.

Cine devine vegan trebuie sa renunte la vechiul stil de viata, doar ca sa faca loc celui nou. E nevoie de timp pentru a se obisnui cu toate retetele vegetale si pentru a intelege daca e un regim potrivit sau cum sa-i faca fata.

#2: Se poate opta pentru o tranzitie ”dulce”

Poti incepe treptat cu veganismul, nu dintr-odata. Regimul are mai multe sanse de reusita cu o trecere graduala. De fapt, ca sa te tii, sa nu renunti de cate ori tentatiile te pun la incercare, e chiar indicat sa eviti orice schimbare radicala.

Nu te lua dupa dietele drastice, care au o durata limitata si impun doar restrictii temporare. Tu te gandesti sa aduci schimbari definitive in rutina sau cel putin pe termen lung si foarte lung. Pe viata daca se poate.

O modalitate care da roade in aceasta trecere este sa-ti diversifici dieta cu 1 reteta vegana in fiecare zi. De pilda, poti incepe de la micul dejun. Mai ales ca multi prefera deja un mic dejun pe baza de fructe, asa ca in zilele dietei Rina.

Procedeaza la fel vreme de 1-2 saptamani sau pana ce simti ca este ok. Apoi, continua sa schimbi cina tot cu preparate vegetale. Apoi pranzul si gustarile. Iar odata ce te obisnuiesti cu acomodarea, poti sari la pasul urmator, cand vei avea doar o alimentatie vegana.

#3: Vegan nu inseamna neaparat sanatos

Confuziile dau peste cap multe regimuri alimentare. Oamenii cred ca renuntand pur si simplu la tot ce are legatura cu animalele, vor obtine o dieta sanatoasa. Si fac greseala sa nu se mai preocupe de ingrediente ”ascunse”, asa cum sunt adaosurile din semi-preparate.

Produsele de panificatie si de patiserie pregatite cu margarina vegetala nu sunt mai sanatoase decat cele care contin unt si grasimi animale. Iar alimentele vegane deja preparate pot fi pline de grasimi nesanatoase.

De asemenea, nu e o alegere foarte inteligenta sa scoti carnea, laptele si ouale, dar sa aduci in meniuri junk-food. Acest tip de alimente ofera corpului calorii goale, avand o valoare nutritiva nula sau pe-aproape.

Produsele de origine animala furnizeaza un complex de nutrienti esentiali, cum sunt proteinele, vitaminele si mineralele. Pe cand painea alba, cipsurile si alte alimente procesate acopera intr-o foarte mica masura sau deloc necesarul de nutrienti.

Categoria junk-food, chiar daca vegane, din cauza caloriilor goale, nu sunt satioase sau hranitoare. Pe termen mediu si lung, duc la ingrasare, cu efecte vizibile si asupra psihicului.

#4: Dieta vegana nu anuleaza placerile

Cu un argument atat de vehiculat precum veganismul, cu atatea vedete care promoveaza acest stil de viata, si business-urile se adapteaza. Inseamna ca nu va fi atat de greu sa gasesti retete vegane, alimente vegane in comert sau chiar restaurante vegane.

Multe localuri au optat deja pentru o diversificare a meniurilor si in acest sens. Nu toate, insa foarte multe propun in meniuri si preparate vegane. Trebuie doar sa cauti.

Cu toata varietatea de fructe si legume in fiecare sezon, nu e greu de alcatuit un sector separat sau un meniu aparte pentru clientii care au ales sa militeze pentru drepturile animalelor si sa se opuna oricarei forme de maltratari.

Dar, asa cum pot induce in eroare semi-preparatele de la raftul din supermarket, si retetele din restaurant pot contine ingrediente care contrazic conceptul de veganism. Gandeste-te la supa de pui baza pentru rizotto sau la untul ”undercover” din legumele sotate.

Recomandarea noastra este sa te informezi la ospatar, bucatar, administrator etc. atunci cand alegi sa servesti o masa vegana in oras. Cineva tot te va lamuri.

#5: Proteinele animale au inlocuitori vegetali

Se stie ca proteinele de calitate se gasesc in carne. Ca cele mai bune surse de proteine raman carnea. Ca fara proteine, corpul nici nu se dezvolta, nici nu functioneaza la capacitate. Descompuse in aminoacizi, contribuie la cresterea si regenerarea celulelor.

In medie, aportul zilnic de proteine este de 56 g la barbati si 46 g la femei. Pentru oricine urmeaza o alimentatie cu de toate (branzeturi, oua, lactate, carne, peste), e simplu sa acopere DZR. Cu un regim vegan, lucrurile par mai complicate.

Insa toate aceste surse de proteine animale tind sa includa si grasimi saturate, total neindicate la cine prezinta riscuri de afectiuni cardiovasculare.

Exista insa diversitate si in cazul proteinelor vegetale, asa incat cine migreaza la veganism sa nu se simta defavorizat sub aspect culinar.

Alimente precum soia, fasole, linte, naut, quinoa, tofu sau tempeh sunt pline de proteine. La fel, semintele si nuciferele, care pe langa acizi grasi esentiali mai furnizeaza o buna concentratie de proteine de valoare.

Surse:

  1. https://www.health.com/nutrition/12-things-you-need-to-know-before-going-vegan
  2. http://www.eatingwell.com/article/279566/9-healthy-tips-to-help-you-start-eating-a-vegan-diet/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate