Adevărul despre exercițiile pentru abdomen se distanțează de părerile generale.
Totuși, în speranța că vei scăpa de inestetica burtică și de grăsimea din jurul taliei, obișnuiești să te omori cu antrenamente îndelungi. Și asta zi de zi, până la epuizare.
Tu, la fel ca mulți alții, ești de părere că singur, antrenamentul localizat te poate ușura de ”suplimente”. Dar cu restul zonelor ”sensibile”, predispuse la îngrășare, cum stai?
Ce trebuie să știi despre mușchii abdominali?
Trunchiul, în principal zona abdomenului, este punctul de maxim interes al întregului corp. Afișarea unui abdomen plat, dar totodată bine definit, cu mușchii la vedere, devine cartea de vizită ce dovedește dacă te afli sau nu într-o formă fizică de zile mari.
Pentru oricine ar fi minunat să rezolve problema ”colăceilor” doar prin câteva exerciții specifice. În realitate, lucrurile stau puțin altfel.
Dacă îți simți mintea destul de confuză în privința antrenamentelor, te invităm să afli mai multe despre mușchii abdominali și care sunt secretele să-i pui în valoare.
O talie fără ”colăcei”, completată de celebrele ”6 pătrățele” sculptate, a devenit obiectivul multora, femei și bărbați, tineri și vârstnici, deopotrivă. Însă nu întotdeauna, antrenamentele îți vor permite să arăți asemeni modelelor din revistele de fitness și body building.
Eforturile sunt de-a dreptul inutile când ai acumulate deja adipozități în zona taliei și oricâte exerciții faci, rezultatele întârzie să apară. Pentru că abdominalii, mușchi ca oricare alții, răspund în mod similar la antrenamente. Prin urmare, vor fi abordați ca atare.
Asemeni celorlalte grupe musculare, abdomenul trebuie lucrat periodic, cu intervale de pauză, necesare pentru refacerea fibrelor. Este suficient să-i acorzi 1-2 zile pe săptămână, cu mai multe serii a câte 8-12 repetări, ce-i vor ajuta să se formeze, să se dezvolte și să se modeleze.
Însă doar sportul, de unul singur, cu greu permite arderea unui număr suficient de calorii și o slăbire vizibilă în jurul taliei și în partea inferioară a toracelui. Abdomenul gras, chiar susținut de o structură musculară robustă, nu va apărea nicicând ”brăzdat” de faimoasele pătrățele.
Adevărul despre exercițiile pentru abdomen: Factorii care condiționează pătrățelele
Reliefarea fașelor musculare abdominale (mușchiul drept abdominal, transvers, oblic intern și oblic extern) poate fi influențată de diverse variabile:
- ”Calitatea” codului genetic;
- Exercițiile localizate;
- Tipul antrenamentelor (aerob / anaerob).
Însă în proporție majoritară, afișarea unui abdomen plat este, în primul rând, o consecință a obiceiurilor alimentare și a dietei zilnice dezechilibrate.
a. Regimul alimentar
Înainte să-ți planifici exercițiile, revizuiește-ți regimul alimentar și renunță la micile delicii ”păcătoase”.
Poți urma cele mai performante și complexe exerciții pentru abdomen plat, dacă straturile ”generoase” de grăsime, obținute cu atâta trudă din mesele copioase, hipercalorice, acoperă zona cu pricina. Mușchii, deși se dezvoltă, vor rămâne ”ascunși” sub adipozități.
Pentru prea mulți oameni, alimentația este dezechilibrată și nesănătoasă și aparte caloriile goale, nu asigură suficienți nutrienți.
Când patrimoniul genetic și metabolismul nu te ajută, o dietă bine aleasă și urmată riguros ce spui de regimul Rina?) te va ajuta să rectifici ”eroarea”. Regimul alimentar este primul în măsură să ”topească” grăsimile abdominale și să reduca retenția de apă.
b. Codul genetic
Așa cum apare menționat anterior, o contribuție importantă o are și ADN-ul. Tot ce ține de aspectul mușchilor abdominali (mărime, formă, volum) reprezintă o informație ”scrisă” în propriul cod genetic. Fașele musculare pot apărea mai pronunțate, pot fi simetrice, iar la alte persoane, asimetrice.
Tot patrimoniul genetic ”dictează” echilibrele / dezechilibrele hormonale, viteza metabolismului și predispoziția spre acumulările de țesut gras.
c. Antrenamente anaerobice
Cât despre exercițiile specifice, acestea pot construi, întări și defini masa musculară, însă nu vor îndepărta nici în vreo mie de ani grăsimea de pe mijloc. În completare, mai ai nevoie de antrenamente de forță și rezistență (anaerobice) pentru întregul corp, care vor crește masa slabă (țesutul muscular).
Mușchii, pentru a se întreține, au nevoie de calorii, fiind mari consumatori calorici, chiar și în repaus. În momentul în care lucrezi toate grupele musculare mari (coapse, fesieri, piept, bicepși, tricepși, spate, antebrațe), corpul tău ”câștigă” masă musculară, care automat, va accelera arderile.
d. Antrenamente aerobice
De asemeni, nu pot lipsi nici activitățile de tip aerobic (cardio), care au rolul să favorizeze ”dizolvarea” grăsimilor și consumarea cât mai multor calorii. Odată ”subțiat” țesutul adipos subcutanat, pielea apare mai întinsă și tonifiată, iar mușchii încep să devină vizibili.
Pentru ca rezultatele să nu se lase așteptate, trebuie sa-ți organizezi un program cardio cu durata de circa 30 de minute, 5 zile pe săptămână.
Cele mai indicate sporturi de natură aerobică sunt joggingul, inotul, ciclismul, marșul, mergimnastica aerobică și orice activitate menită să intensifice ritmul cardiac.
Surse:
http://www.askmen.com/sports/bodybuilding_200/202_fitness_tip.html
http://www.shape.com/fitness/workouts/truth-about-ab-training