Slăbește sănătos prin alergare! Sfaturi pentru începători

Cele mai vizualizate

Slăbește sănătos prin alergare! Este momentul să revii la forma fizică de odinioară!

Sedentarismul nu este chiar cea mai bună alegere dacă ții la sănătate și la siluetă. Poate că și tu, la fel ca multă altă lume, ai luat hotărârea să aduci o schimbare radicală în viața ta.

Pentru că ți-ai dat seama că mersul pe jos te obosește sau pentru că nu mai încapi în hăinuțele care-ți veneau până în urmă cu niște ani.

Dar nu contează motivele, ci faptul că îți dorești să-ți îmbunătățești stilul de viață.

Acea schimbare cu 180 de grade poate începe odată ce renunți la sedentarism. Cea mai simplă opțiune poate fi alergatul. Este un sport care nu necesită foarte mult echipament și care se poate practica aproape pe orice suprafață și aproape în orice condiții atmosferice.

Slăbește sănătos prin alergare – Ce trebuie să știi înainte să te apuci de alergat?

Înainte să te închei la șireturi și să pornești în plină forță pe banda de alergat sau pur și simplu prin natură, ai câteva lucruri cu care să te actualizezi.

Verifică-ți compatibilitatea cu acest sport

Alergatul este un sport adecvat multor oameni, dar nu tuturor. Este destul de solicitant, chiar la o intensitate scăzută. Mai întâi, asigură-te că nu suferi de maladii cardiace și respiratorii incompatibile cu această activitatea sportivă.

În plus, impactul cu solul poate fi traumatizant pentru articulații. Astfel, persoanele supraponderale și obeze se pot orienta spre sporturi mai ”prietenoase” cu articulațiile, precum înotul sau spinning-ul.

Alege-ți echipamentul potrivit

Prima cauză de accidentare o reprezintă încălțămintea nepotrivită. Dacă ai de gând să slăbești sănătos prin alergare, este poate cea mai importantă investiție. Magazinele dispun de o ofertă uimitoare de pantofi concepuți anume pentru alergare.

Orientează-te în funcție de pronație și de durata antrenamentelor. De asemeni, încălțămintea trebuie să fie compatibilă cu tipul de suprafață (asfalt, pistă), astfel încât să amortizeze șocurile cauzate de impactul cu solul.

Alternează mersul pe jos cu alergatul!

Mersul pe jos nu trebuie considerat o ofensă la adresa ”aspiranților”, dimpotrivă. Un începător, oricât ar fi de motivat, întâmpină dificultăți să alerge mai mult de câteva minute sau mulți kilometri fără oprire.

Până reușești să te adaptezi la un ritm destul de susținut și la o durată mai lungă, alege un program mixt, care prevede alternarea cursei cu mersul pe jos. Important este ca durata ședințelor să crească progresiv.

alergatul te poate ajuta sa slabesti

Gândește-te la o evoluție treptată

Regula este esențială atât pentru atleții avansați, cât și pentru începători. Prin mărirea treptată a efortului, în organism vor avea loc transformări pozitive, care facilitează rezistența și forța. Dar fără excese, fără să epuizeze.

După o viață preponderent sedentară, după pauze îndelungate, este greu să slăbești sănătos prin sport. Pentru a reuși, crește progresiv distanța parcursă, viteza de alergare și implicit timpul. În caz contrar, vei risca să te accidentezi.

Aleargă în mod frecvent, cu pauze scurte

Cu fiecare zi de antrenament, corpul se obișnuiește cu ritmul și efortul. Indiferent de predispoziția organismului, nu lăsa să treacă mult timp între sesiunile de alergare. Sau vei pierde performanțele atinse.

Este indicat să faci sport imediat după ce te-ai recuperat după efortul fizic. Cu excepția primelor ședințe (recuperarea poate dura mai multe zile), acest lucru poate însemna 3 antrenamente săptămânale, cu câte o zi de pauză între ele.

Întărește-ți toate grupele musculare

Alergatul în sine întărește musculatura picioarelor, însă implică și utilizarea altor mușchi. Dorsalii și abdominalii favorizează o postură corectă, cu spatele drept. Nu creează presiune asupra diafragmei și îmbunătățește respirația.

În zilele când nu alergi, dedică-ți câteva minute pe zi pentru fiecare grupă musculară principală. Caută programe de antrenament adecvate, cu exerciții ușor de executat, cu ajutorul ganterelor sau folosind doar greutatea propriului corp.

Adoptă un regim alimentar optim

Alimentația reprezintă componenta de bază în orice activitate sportivă. Ca să slăbești sănătos prin alergare, este fundamental să cunoști alimentele compatibile cu intensitatea efortului depus, cu obiectivele stabilite etc.

Înainte să-ți începi cursa obișnuită, trebuie să mănânci, însă evită să alergi imediat după masă. Lasă un interval de 2-3 ore sau vei descoperi că desfășurarea procesului de digestie nu este o experiență tocmai pozitivă.

Monitorizează-ți rezultatele

Dacă nu mărești aportul caloric zilnic, trebuie să observi o scădere în greutate progresivă. Aceasta poate fi bruscă, mai ales în primele săptămâni de antrenament. Te va stimula să mergi mai departe pe același drum.

Ulterior, poți trece prin etape când slăbirea este mai puțin evidentă. Însă chiar dacă acul cântarului nu înregistrează modificări semnificative, este posibil să pierzi masă grasă, câștigând în schimb masă slabă (mușchi).

Surse:

  1. http://www.runnersworld.com/social-studies/11-tips-for-new-runners
  2. http://www.active.com/articles/10-tips-for-beginning-runners

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate