Sport și dietă sunt 2 chestiuni care mereu merg mână-n mână. Pentru că nu se poate una fără cealaltă în slăbirea eficace și de durată.
Regimul alimentar, de unul singur, fără sport, are puține șanse de reușită. O știm cu toții… sau aproape… Dar ce se întâmplă cu regimul, cu antrenamentele și cura de slăbire dacă ne numărăm printre ”nefericiții” căzuți pradă virozelor respiratorii?
Pentru cine caută metode de slăbire eficace, așa cum sunt dieta Rina sau dieta daneză, și totodată un ”antidot” împotriva răcelilor, mișcarea reprezintă cheia pentru rezolvarea problemelor. Atât în slăbire, cât și în cazul imunității.
Însă nu este necesar să facem performanță, o activitate fizică moderată fiind adesea tot ce avem nevoie.
Cuprins:
- Sport și dietă: Ne putem antrena dacă suntem afectați de o viroză?
- Care sunt părerile specialiștilor despre sport și dietă asociate cu răceală?
- În ce condiții este indicat să facem sport dacă suntem răciți?
Sport și dietă: Ne putem antrena dacă suntem afectați de o viroză?
Este indicat mixul sport și dietă când suntem bolnavi? Există efecte adverse în măsură să compromită capacitatea de recuperare a organismului? Daca nu întrerupem antrenamentele, se pune problema unor riscuri pentru sănătate?
Întrebări de genul, aparent banale, ”bântuie” liniștea multora dintre cei care obișnuiesc să se antreneze cu regularitate, poate pentru că urmează o dietă de slăbire sau pur și simplu pentru că au ales să-și schimbe stilul de viață sedentar.
Nimănui nu-i sunt străine simptomele specifice virozelor și infecțiilor respiratorii. Când avem nasul înfundat și roșu în gât, când ne doare capul sau suferim din cauza durerilor musculare și a stărilor febrile, aproape că nu ne mai arde să ne ridicăm din pat pentru a merge la sală sau prin parc la alergare.
Noroc că în aceste vremuri, cu toate restricțiile și izolarea, dacă tot dă peste noi răceala, putem renunța fără probleme la mișcare.
Adevărul este că în prezența unor manifestări similare, nu există contraindicații specifice. Ne putem antrena, dar singura condiție este ca exercițiile să aibă o intensitate scăzută, spre medie. În plus, în anumite situații, chiar ni se recomandă să ne consumăm caloriile prin mișcare.
Dacă trecem doar printr-o răceală ușoară, nu înseamnă că trebuie să întrerupem dieta de slăbit sau programul de la sala. Putem însă beneficia de efectele unei activități fizice moderate.
Alergarea, mersul pe bicicletă sau exercițiile ușoare de aerobic pot contribui la eliberarea căilor nazale, cel puțin temporar.
Oricum, recomandările merită băgate la cap pentru când se ridică restricțiile autorităților.
- Slăbește sănătos prin alergare! Sfaturi pentru începători
- Cum trebuie să te antrenezi ca să scapi de mai multă grăsime corporală?
- Câte calorii poți arde într-o partidă înflăcărată de amor? La ce mai e bun… SEXUL?
Care sunt părerile specialiștilor despre sport și dietă asociate cu răceală?
În medie, de circa 6 ori pe an, ne îmbolnăvim de diverse forme de viroze, mai mult sau mai puțin grave. Dar dacă nu ne simțim bine, ce se întâmplă cu programul de antrenament? Dacă îl continuăm, acesta va îngreuna capacitatea de recuperare sau va agrava simptomele?
Să vedem care este părerea specialiștilor vizavi de efortul fizic și de posibilitățile de a-l practica în prezența virozelor respiratorii.
Sportul nu agravează afecțiunile respiratorii și nici nu prelungește durata manifestărilor simptomatice. Ba mai mult, în curele de slăbire, și nu numai, activitatea fizică reduce din riscurile de îmbolnăvire.
Este vorba despre un concept acceptat de majoritatea oamenilor de știință, care până acum nu a fost demonstrat.
Într-un studiu de dată recentă, finanțat de către American College of Sports Medicine, cercetătorii arată că atunci când trecem printr-o gripă sau răceală, este indicat să urmăm un program de antrenament cu exerciții de intensitate moderată.
În studiu s-au implicat 50 de studenți voluntari, analizați pe durata a 10 zile, împărțiți în două grupuri. Într-unul, participanții au continuat să facă sport (alergare ușoară, mers pe bicicletă etc.), iar în celălalt, și-au întrerupt activitatea fizică.
În prealabil, au fost injectați cu germeni responsabili de gripă și răceală. Fiecare ședință de antrenament avea durata de cel mult 40 de minute, la circa 70 % din nivelul maxim de intensitate.
Odată cu finalizarea experimentului și după analiza probelor, specialiștii au constatat că nu s-a înregistrat o agravare a simptomelor pentru grupul ”activ”. De asemeni, nu au existat diferențe semnificative de manifestare între membrii celor două grupuri.
Cu alte cuvinte, cei care urmează un program de slăbire restrictiv sau mai permisiv, pentru a-i menține eficacitatea, nu sunt obligați să-și întrerupă antrenamentele în caz de îmbolnăvire. Pentru că răspunsul sistemului imunitar nu este influențat negativ de practicarea unui sport.
În ce condiții este indicat să facem sport dacă suntem răciți?
Totul depinde de localizarea și de gravitatea simptomelor. De exemplu, tusea seacă, gâtul inflamat sau scurgerile nazale nu necesită repaus la pat imediat. Însă acest lucru nu înseamnă că suntem scutiți de luarea unor măsuri de precauție.
Atâta timp cât simptomele interesează doar căile respiratorii superioare (cavitate nazală și faringe), ne putem considera în siguranță. Dieta de slăbit nu este amenințată de pauzele neprogramate.
Un tablou simptomatic ”safe” include toate semnalele care însoțesc o răceală fără complicații:
- Congestie nazală (nas înfundat);
- Rinoree (secreții nazale apoase);
- Faringită (așa-numitul roșu în gât);
- Dureri de cap;
- Strănut.
În situații similare, este bine să reducem din intensitatea și din durata antrenamentelor.
Dar ce se întâmplă dacă simptomele afectează căile respiratorii inferioare, adică laringele, traheea sau bronhiile?
Dacă ne confruntăm cu tuse, dureri musculare și de stomac, este momentul să întrerupem cu această ocazie dieta de slăbit și orice fel de antrenament. Același lucru rămâne valabil și când printre simptome se numără stările febrile.
De reținut
Măsurile de precauție nu se pot generaliza. Important este să învățăm să ne ascultăm propriul corp și să știm să-i interpretăm exigențele și nevoile.
Atâta timp cât ne simțim rău, nu trebuie să ne forțăm cu antrenamente epuizante. Câteva zile de pauză de la sală și de la dietă nu vor compromite rezultatele obținute deja. Și nici nu ne vor scădea performanțele sportive.
Surse:
- http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/expert-answers/exercise/faq-20058494
- http://www.fitday.com/fitness-articles/fitness/exercises/should-you-exercise-when-youre-sick.html
- http://www.bodybuilding.com/fun/maia20.htm
- http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/12/14/exercise-when-sick.aspx