După ce ai găsit dieta de slăbit care ți se potrivește, urmează dezamăgirea… Deși ți-a ușurat drumul pentru atingerea obiectivelor, constați cât de greu le menții. Pur și simplu, nu poți bloca fenomenul invers, prin care corpul recuperează fiecare gram pierdut.
Rezultatele au fost spectaculoase, mult peste așteptările tale. Credeai că vei renunța pentru totdeauna la garderoba ”big size”. Și da, ai reușit, însă abia pentru o scurtă perioadă. Deoarece o lună, două mai târziu, silueta ta a început din nou să se rotunjească.
Dar cum se poate așa ceva? Ai făcut mișcare, ai mâncat regulat și doar sănătos inclusiv după antrenamente. Nu ai crescut nici porțiile, nici numărul de calorii. Nu ai transformat efortul fizic în rutină… Totuși, nu mai deții controlul, iar greutatea crește.
Cuprins:
Ce factori pot favoriza luarea în greutate după dieta de slăbit?
Devine frustrant să te vezi ajungând de unde ai pornit, mai ales dacă ai mai și îndurat restricții ale unor programe alimentare de talia dietei Dukan.
Poate încă nu e prea târziu să oprești procesul. Aruncă o privire peste următorii ”vinovați”! Posibil să găsești în cele din urmă adevăratul ”sabotor”.
#1: Disfuncții ale tiroidei
Glanda tiroidă răspunde de metabolism și de secreția unor hormoni care joacă un rol important în corp. Când nu funcționează corespunzător, una dintre manifestări este tendința de îngrășare. În asfel de cazuri, se poate vorbi despre hipotiroidism.
Dar activitatea tiroidei se poate desfășura și în direcția opusă, determinând scăderea bruscă în greutate. În această situație, va fi vorba despre hipertiroidism.
#2: Stres continuu
Stresul poate fi descris ca una dintre bolile omului modern. Totodată, răspunde de multe tulburări, una fiind îngrășarea după dieta de slăbit. Totul se datorează cortizolului, supranumit ”hormonul stresului”. Concentrația sa crește în condiții de stres.
Este considerat unul dintre cei mai periculoși dușmani ai dietelor. Printre altele, are ca efecte încetinirea proceselor metabolice, pierderea masei musculare și creșterea în greutate.
#3: Stări depresive
Dacă simți o mare greutate în suflet, la fel va fi și pe șolduri, pe coapse, abdomen și în toate zonele ”sensibile” ale corpului. De altfel, între stările depresive și acumulare kilogramelor există o relație foarte bine consolidată de cauză și efect.
În formele severe, depresia se manifestă cu:
- Tristețe accentuată;
- Oboseală;
- Pierderea interesului pentru activitățile normale;
- Nevoia continuă de a mânca (de aici și creșterea în greutate) etc.
În mod ciudat, poate avea loc și reacția inversă sau lipsa apetitului. Reducerea poftei de mâncare poate fi o explicație posibilă pentru slăbire când nu se ține o dietă. Dar mai mult ca sigur, nu și în cazul tău.
- 10 moduri simple și naturale de stimulare a sistemului imunitar
- 10 Tips & tricks: Cum scapi de pofta de dulciuri in dieta Rina (si nu numai)?
- 10 Vedete vegane: Faimoasele care au ales o viata animal free
#4: Somn insuficient
Când dormi destule ore, organismul se simte energizat. Însă dacă nu-ți completezi somnul, peste zi va ”guverna” starea de epuizare. Dar efectele nefaste nu se vor opri aici. Încetul cu încetul, vei constata că acumulezi kilogram după kilogram.
Încă odată, responsabilitatea stă în seama hormonilor. De această dată, este vorba despre:
- Grelină – Se mai numește ”hormonul foamei”, tocmai pentru că stimulează pofta de mâncare;
- Leptină – Are ce efect suprimarea apetitului, fiind numit și ”hormonul senzației de sațietate”.
Lipsa de somn poate genera creșterea nivelului de grelină și un deficit de leptină.
#5: Alimentație săracă în proteine
Un lucru pe care trebuie să-l înțeleagă persoanele cu probleme de greutate este că proteina poate fi catalogată ”regina” nutrienților. Într-adevăr, alimentația echilibrată înseamnă proteine (10-35 %), glucide (45-65 %) și lipide (20-35 %) în cantități potrivite.
Desigur, excludem dietele construite în jurul unor meniuri în care grăsimile au majoritatea, așa cum sunt dieta ketogenică sau bulletproof.
Din păcate, cine-și atinge ”ținta” uită de importanța unui regim bine balansat ca aport de nutrienți. O greșeală frecventă constă în reducerea cantității de proteine. Iar dacă ai ținut dieta Rina, știi ce înseamnă ziua proteinelor.
Alegând această cale, se încurajează formarea țesutului adipos simultan cu scăderea țesutului muscular. Dar cum mușchii chiar și în repaus consumă calorii, rezultatul înseamnă încetinirea metabolismului și acumularea adipozităților.
#6: Neglijarea carbohidraților
O altă greșeală adeseori comisă după dieta de slăbit, este renunțarea la carbohidrați. Însă tăierea carbohidraților din meniul zilnic nu-ți va conserva greutatea atinsă, deoarece reprezintă principala sursă de energie a corpului.
Din cauza ”lipsurilor” acute, corpul poate avea reacții neașteptate, de care chiar nu ai nevoie:
- Iritabilitate;
- Epuizare;
- Letargie.
De asemenea, reducând ”combustibilul” de bază, corpul va recurge la alte surse. Preferențial, se va îndrepta mai degrabă spre proteine (adică spre mușchi) decât spre grăsimi. Lipidele constituie rezerva principală de energie, iar corpul tinde să le păstreze pentru ”urgențe”.
#7: Superalimente în exces
Dorind să slăbești sau să-ți păstrezi intactă greutatea, renunți fără nicio remușcare la toate ”tentațiile” culinare. Niciun fel de mâncare nu mai include grăsimi ”rele” sau prăjeli, abansonezi mâncărurile procesate etc.
În schimb, ai început să dezvolți o ”pasiune” pentru superalimente, adică pentru o categorie în care abundă nutrienții esențiali. Foarte probabil ca în ciuda ”devotamentului” tău, kilogramele vor reveni pe vechile ”poziții”.
Dacă nu ai înțeles unde ai greșit, excesul acestor ”superfoods” nu a făcut decât să adauge un surplus caloric la fiecare masă.
Semințele, fructele nucifere sau avocado sunt doar câteva dintre opțiunile sănătoase ce trebuie consumate cu moderație din cauza bagajului caloric. Așadar, atenție la cantități!
Surse:
- http://www.prevention.com/weight-loss/weight-loss-tips/health-problems-that-make-you-gain-weight
- http://www.livestrong.com/article/330360-why-does-depression-cause-you-to-lose-weight-even-though-you-eat-a-lot/
- http://www.livestrong.com/article/500178-do-protein-carbohydrates-or-fats-have-the-most-calories-per-gram/