Mă îngraș, vreau să slăbesc! Care este contribuția patrimoniului genetic în slăbire?

Cele mai vizualizate

Contribuția genelor în slăbire este uneori mai mult decât evidentă.

Este destul de complicat să-ți propui să slăbești atâta timp cât trăiești într-un mediu care favorizează obezitatea. Uneori, chiar ajungi să te întrebi cum se face că nu suntem cu toții supraponderali.

Nu-i simplu să reușești să te transformi într-o persoană slim fit ori să rămâi în categoria celor slabi, cu toate ”tentațiile” care pândesc din supermarket-uri sau din spatele mesajelor publicitare.

Multe persoane care suferă din cauza surplusului de kilograme dau vina pe:

  • Curele de slăbire mult prea drastice, ale căror rezultate se văd numai pe termen scurt (Oricum, depinde de cură și de ceea ce faci după. Pentru că unele diete implică și o perioadă de menținere, care ajută fix la a ține departe kilogramele);
  • Alimentația nesănătoasă, singura la care cred că au acces din cauza crizei de timp / de bani;
  • Pofta de mâncare exagerată, din simplul motiv că nu se pot abține sau pentru că nu se satură;
  • Lipsa de mișcare pusă în seama programului aglomerat de la serviciu sau obligațiilor familiale.

Când scopul tău este să slăbești, oricare dintre scuzele anterioare poate deveni un obstacol greu de trecut. Nici dietele de slăbit, oricat de restrictive sunt, nici sedentarismul nu reprezintă singurii dușmani ai formei fizice.

Mai aproape decât crezi, se află un alt inamic de temut. Cu toate acestea, îți este greu să-l vezi. Poate doar îi simți prezența prin prisma efectelor mult prea vizibile la… cântar.

Contribuția genelor în slăbire – Cât te avantajează patrimoniul genetic?

Se știe că tendința la îngrășare, la fel ca obezitatea, în general, reprezină o stare fizică multifactorială, declanșată de cumularea mai multor mecanisme.

Cu siguranță, în jurul tău, ai auzit scuze de genul ”Vreau să slăbesc, însă nu pot din cauza genelor”.

Unele caracteristici fizice (înălțimea, culoarea ochilor, forma feței etc.) se moștenesc de la părinți. Dar același lucru se poate spune și despre siluetă? Există oare o predispoziție în a fi slabi sau grași?

Statistic vorbind, în familiile de obezi, riscurile sunt cu 50 % mai mari ca și copiii să aibă probleme cu greutatea.

Oamenii de știință, pe parcursul mai multor studii, s-au concentrat pe cauzele genetice ale obezității și pe factorii care afectează reglarea apetitului și metabolismul.

Concluziile au arătat că aparte dieta de slăbit nepotrivită sau deficitul de activitate fizică, există șanse ca și genele să fie responsabile de capacitatea unei persoane de a slăbi sau de a-și menține silueta.

Dar influența genetică nu are aceeași potență la toți pacienții cu tulburări ponderale. Studiile confirmă că responsabilitatea ADN-ului diferă de la o persoană supraponderală, la alta. Daca în unele cazuri, ponderea rămâne în jurul a 20 de procente, în altele, devine majoritară, urcând la 70-80 %.

Contribuția genelor în slăbire – Când este responsabilitatea genelor?

Ai încercat să-ti restricționezi regimul alimentar. Te-ai străduit să ai o viață cât mai activă. Dormi cât trebuie și nici măcar nu ai motive de stres. Totuși, nicio metodă de slăbit nu dă rezultate. Iar scopuri precum slăbirea au șanse destul de scăzute să fie atinse.

Poate este într-adevăr vina genelor… Chiar este, dacă te regăsești în următoarele afirmații:

  • Părinții sau rudele de sânge sunt supraponderali – Când ambii părinți au această problemă, pentru tine, riscurile să te confrunți cu una similară, cresc la 80 %;
  • Încă din copilărie, ai avut un fizic mai corpolent decât restul copiilor – La orice restricții te-au supus părinții, nu ai putut scăpa de excesul de kilograme;
  • În viața de adult, ai fost și ești supraponderal – Constant, urmezi un program de antrenament și te abții de la alimente care îngrașă, dar rezultatele nu se văd.

În schimb, ”colaborarea” genelor este nesemnificativă, dacă recunoști aspecte precum:

  • Silueta îți este mereu influențată de accesul la anumite produse alimentare. Odată ce te dedici mâncărurilor ”interzise”, începi să acumulezi kilograme;
  • Ai o greutate peste medie, dar nu cu mult. Imediat ce urmezi un regim de slăbit și-ți intensifici activitatea fizică, reușești să dai jos din excesele de grăsime;
  • Slăbești fără niciun efort, dacă pe timpul verii, stilul tău de viață devine unul activ și-ți modifici obiceiurile alimentare sau când treci prin momente mai puțin plăcute.

Concluzii

Astfel de circumstanțe te vor ajuta să-ți formezi o părere despre ”vinovații” care adaugă kilograme la silueta ta sau de ce crezi că metodele de slăbire nu prea funcționează în cazul tău.

Da, uneori ADN-ul nu te avantajează, însă de cele mai multe ori, singurul vinovat ești tu și obiceiurile dobândite în timpul vieții.

Urmărește postările viitoare pe teme de nutriție și slăbire! Cu puțin efort și autoeducație, vei reuși să-ți transformi ”ghinionul” într-o nouă șansă și să scapi, în sfârșit, de surplusul de kilograme.

Surse:

http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-people-become-overweight

https://www.washingtonpost.com/national/health-science/the-real-reason-that-people-are-obese/2015/06/15/e3841e56-eaa7-11e4-9a6a-c1ab95a0600b_story.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate