Fericiți cei pentru care cura de slăbire nu rămâne doar un obiectiv greu de atins… Cei care dacă-și propun să dea jos niște kilograme, reușesc fără multe sacrificii… Cei care fără să țină diete, își mențin greutatea dorită…
Nu ne vom adresa ”fericiților” pentru care greutatea nu reprezintă o problemă, ci celor nevoiți să transpire din greu pentru a slăbi (la propriu vorbind), celor care dacă nu sunt atenți la ce și când mănâncă, se îngrașă văzând cu ochii.
Din categoria ”ghinioniștilor” fac parte în special femeile, categoria cea mai defavorizată. Există și excepții de la regulă, dar nu vom vorbi despre ele, ci despre situațiile generale cu care se confruntă majoritatea.
Într-un cuplu, unde atât EL, cât și EA urmează o dietă, femeia pierde mai puține kilograme decât bărbatul și într-un ritm mai lent. Acest lucru se întâmplă chiar dacă ambii fac la fel de multă mișcare și consumă aceleași alimente.
În sălile de fitness, bărbații dau rezultate mai bune decât femeile. Iar dacă antrenorii nu sunt suficient de pricepuți să diferențieze planul de antrenament și să-l personalizeze după necesități, într-un final, femeile încep să-și piardă motivația.
De ce pentru femei cura de slăbire este un proces mai anevoios?
Analizați din punct de vedere genetic, reprezentații ambelor sexe au o predispoziție către un corp suplu, fără adipozități în exces. Însă odată cu trecerea anilor, apar schimbări hormonale și de metabolism, specifice îndeosebi femeilor.
Din păcate pentru ele, este destul de dificil să scape de ”suplimente”, cel puțin când cura de slăbire este una convențională. Aceasta poate funcționa în tinerețe, până ce metabolismul nu începe să ”lenevească”, până ce nu apare primul copil, până ce hormonii nu o iau razna.
De obicei, femeile acumulează kilograme în timpul sarcinii, imediat după naștere și la menopauză. Am spus ”de obicei”, pentru că există și persoane care nu trec prin perioade similare și totuși se îngrașă, iar când își propun să dea jos surplusul, nu mai reușesc.
Explicația are la bază o combinație de mai mulți factori de natură biologică și comportamentală, precum masa musculară, dimensiunile corpului, oscilațiile hormonale, viteza metabolismului, stilul de viață, rutina zilnică sau raportul cu mâncarea.
Iată cum stau lucrurile cu adevărat:
a. Masa musculară
Încă din copilărie, masa musculară este mai vizibilă la băieți decât la fete. Chiar și în stare de repaus, țesutul muscular are o activitate mai intensă decât cel adipos. Pentru a se menține, necesită un consum caloric major comparativ cu stratul de grăsime.
Fără să mai luăm în considerare înălțimea, datorită masei musculare, bărbații ard mai multe calorii decât femeile, slăbesc mai ușor, iar cura de slăbire dă rezultate mai bune. Diferențele sunt de circa 20%, evident, în favoarea primei categorii.
b. Structura corporală
În general, structura corpului este mai masivă la bărbați. Fiind mai înalți, cu un schelet osos mai lat, consumă mai multă energie, indiferent de activitatea fizică desfășurată. Totul depinde de viteza metabolismului bazal, mai mare la sexul masculin.
Metabolismul bazal exprimă cantitatea de energie necesară menținerii funcțiilor vitale ale organismului (respirație, digestie, circulație sanguină etc.) și variază de la o persoană la alta, în funcțe de vârstă, sex, siluetă, hormoni tiroidieni etc.
c. Oscilațiile hormonale
În cura de slăbire, un rol important îl au și hormonii. În organismul masculin se găsesc hormoni de creștere și testosteron în proporții ridicate. În schimb la femei, predomină estrogenul, hormon esențial pentru procreare, care favorizează acumulările de adipozități.
Cele două tipuri de hormoni influențează viteza metabolismului, dar și ritmul de slăbire. Spre exemplu testosteronul, principalul hormon masculin, determină caracteristicile sexuale, forma corpului (mai mulți sau mai puțini mușchi) și controlează distribuția grăsimilor.
d. Impactul emoțional
Între cele două sexe există și diferențe în plan emoțional. Psihicul are un efect decisiv asupra eficacității dietelor, mai precis asupra slăbitului. Femeile atribuie o valoare mai mare mâncării, de care adeseori se folosesc pentru a combate plictiseala sau stările de anxietate.
Este adevărat că unii bărbați tind să exagereze cu porțiile și cu alcoolul. Însă dacă se hotărăsc să slăbească, reușesc sa facă față mai bine tentațiilor gastronomice, fără să cadă într-o stare de dependență psihologică față de mâncare, asemeni partenerelor de viață.
Cum se pot compensa ”dezavantajele”?
Orice femeie care se hotărăște că vrea să slăbească, dar nu reușește, se simte neîndreptățită de ”mama natură”. Din fericire, există strategii care ajută la slăbit mai mult decât un regim obișnuit. Una dintre ele se referă la creșterea masei musculare.
După vârsta de 40-50 de ani, volumul masei musculare începe să scadă. Totodată, se reduc forța și performanțele fizice. Procesul poartă numele de sarcopenie și este un mecanism fiziologic, specific vârstei a treia. Această stare fiziologică dovedește că inclusiv vârsta devine un factor determinant în cura de slăbire.
Fenomenul nu este reversibil, însă poate fi încetinit prin antrenamente de creștere a masei musculare, în special prin exerciții anaerobice (de forță) și mai puțin prin cele de aerobic.
Același lucru rămâne valabil și pentru femei, care-și pot construi și dezvolta masa musculară prin antrenamente și regim alimentar proteic. O variantă poate fi dieta oloproteică.
Surse:
http://www.livestrong.com/article/413627-why-do-guys-lose-weight-faster-than-girls/
http://www.today.com/health/not-fair-why-it-harder-women-lose-weight-men-2D80172484
http://www.webmd.com/diet/weight-loss-wars-men-vs-women
https://www.verywellfit.com/do-men-lose-weight-faster-than-women-1231627