Pericolele sedentarismului se văd mai ales pe termen mediu și lung.
Statul pe scaun și în general inactivitatea sunt mai periculoase chiar decât cancerul. Însă cu toate că majoritatea persoanelor știu cât de benefică este mișcarea pentru sănătate și slăbit, cu greu fac ceva în acest sens.
Care sunt pericolele sedentarismului?
Unii dau vina pe locul de muncă prea… static. Alții se justifică prin lipsa de timp și pe programul încărcat din familie.
Dar trebuie să recunoști că după orele petrecute la birou, cu toate îndatoririle de-acasă și de la serviciu, zilnic ai putea face puțină mișcare în aer liber sau la sala de fitness.
Dacă simți că-ți lipsește hotărârea sau pur și simplu nu te-ai informat destul, este momentul să facem puțină claritate cu privire la pericolele sedentarismului și la efectele pe care le cauzează lipsa de mișcare.
1. Creștere ponderală
Potrivit OMS (Organizatia Mondială a Sănătății), pentru sedentari, se dublează riscurile de obezitate. Înactivitatea fizică are ca primă consecință încetinirea metabolismului, mecanism care favorizează creșterea ponderală, iar în situațiile ce persistă, obezitatea morbidă. Însă mai multă mișcare permite menținerea constantă a greutății corporale pe termen lung.
2. Ridicarea tensiunii arteriale (hipertensiune)
În aproape 90 % din cazuri, cu greu poate fi stabilită cauza primară aflată la baza patologiei hipertensive. Din motive similare, se vorbește despre un ansamblu de factori determinanți, ce predispun pacienții la hipertensiune. Alături de condițiile de stres, înaintarea în vârstă sau predispoziția genetică, se regăsește și sedentarismul.
3. Afecțiuni cardiovasculare
Potrivit studiilor, în prezența lipsei de mișcare, organismul apare mult mai vulnerabil în fața patologiilor localizate la nivelul sistemului cardiorespirator. În timp ce comportamentul sedentar este asociat cu disfuncțiile cardiovasculare (insuficiența cardiacă) și respiratorii, schimbarea rutinei zilnice poate ajuta la regresia unor maladii aflate deja în curs.
4. Compromiterea posturii
Statul pe scaun prea multe ore generează probleme posturale, resimțite îndeosebi în zona lombară. Șezând, greutatea trunchiului nu mai este distribuită de-a lungul întregii coloane vertebrale, ci doar la nivelul bazinului. Poziția poate duce la curbarea anormală a spatelui și, implicit, la riscul major de hernie de disc.
5. Riscuri de osteoporoză
O altă maladie fără cauze specifice, ci doar cu mai mulți factori de risc pentru sănătate (sedentarism, menopauză, carență de vitamina D, fumat), se numără și osteoporoza. Pentru afecțiunea sistemică a sistemului osos, caracterizată de reducerea masei osoase, fragilitate și predispoziție la fracturi, cel mai bun ”antidot” este mișcarea fizică.
6. Declanșarea diabetului
Stând prea mult pe scaun ori pe divan, fără să realizezi, te expui la diabetul de tip II. Lipsa de mișcare contribuie la alterarea capacității corpului de a utiliza insulina. Este un hormon secretat de pancreas, folosit pentru administrarea glucozei (sau ai altor nutrienți) și transformarea sa în energie.
7. Favorizarea tumorilor
Stilul de viață sedentar nu provoacă direct apariția formațiunilor tumorale. Din păcate, este un factor favorizant, până și pentru persoanele obișnuite să se antreneze minim jumătate de oră zilnic, dar în restul timpul, stau pe scaun. Printre formele cele mai frecvente asociate cu sedentarismul, se numără cancerul de colon.
8. Tulburările de memorie
Persoanele inactive nu manifestă doar o predispoziție spre îngrășare și spre variate patologii fizice, mai mult sau mai puțin grave, ci și spre afecțiuni mentale degenerative. Schimbarea radicală a stilului de viață, începând cu practicarea unui sport, poate împiedica declanșarea și agravarea sindromului Alzheimer, la circa 50 % dintre vârstnici.
9. Stări depresive și nervozitate
O altă consecință a statului pe scaun, resimțită asupra psihicului, dar nu mai puțin importantă, o reprezintă dezvoltarea tulburărilor de anxietate. Din nou, totul poate fi prevenit și combătut prin mai multă mișcare, activitatea fizică favorizând eliberarea endorfinelor (neurotransmițători produși de creier, cu acțiune excitantă și analgezică, similară morfinei).
De reținut despre pericolele sedentarismului
- După 24 de ore de inactivitate fizică, viteza metabolismului încetinește, iar capacitatea de asimilare a glucozei se reduce cu 40 de procente;
- 6 ore de sedentarism, timp de minim 14 zile, determină ridicarea valorilor trigliceridelor (grăsimi din sânge) și a colesterolului ”rău”;
- Dacă stai pe scaun 6 ore / zi, cel puțin 1 an, există o tendință spre acumularea de adipozități și spre diminuarea densității țesutului osos;
- Când comportamentul sedentar durează de peste un deceniu, cresc riscurile de mortalitate cauzate de maladiile cardiovasculare sau cancer;
Vestea bună este că sedentarismul și toate aceste patologii / probleme pot fi combătute simplu… prin cât mai multă mișcare.
Te simți cu adevărat motivat să renunți la sedentarism, în favoarea unui stil de viață sănătos și cât mai activ, desigur, completat de o alimentație bine echilibrată?
Dacă nu te inspiră niciun program nutrițional, te inspirăm noi, invitându-te să te informezi despre dieta mediteraneană, dieta Deea și dieta Rina.
Sunt 4 opțiuni foarte potrivite pentru cineva dornic să facă mișcare tocmai pentru că nu sunt exagerat de restrictive caloric precum dieta daneză sau dieta Dukan, de pildă și acoperă toate categoriile de nutrienți.
Surse: