Secrete de slăbire – Ce trebuie să știi despre variațiile de greutate?

Cele mai vizualizate

Ai încercat să slăbești și în ciuda efortului, toate dietele par să fie potrivnice? Ce-ar fi să-ți dezvăluim câteva secrete de slăbire care au legătură tocmai cu greutatea – problema ce doare cel mai tare și cu modul cum oscilează?

Secrete de slăbire: Cum se modifică greutatea într-o zi?

Ceva în plus nu înseamnă neapărat că te-ai îngrășat, la fel cum ceva în minus nu dovedește că ai slăbit.

Adeseori, procesul de scădere ponderală pare greu de explicat (cel puțin la prima vedere). Dar în spatele acestui mecanism se află câteva secrete de slăbire. Unul dintre ele se referă la posibilele variații de greutate înregistrate chiar în cursul unei singure zile.

Este uimitor să te cântărești și să constați că ai 1 kilogram sau mai multe în minus. Surpriza este și mai mare dacă slăbirea miraculoasă se înregistrează peste noapte, deși în realitate nu se întâmplă nimic anormal. Și nici slăbire nu este.

De-a lungul a 24 de ore, masa corporală poate avea oscilații chiar de 2-2,5 kilograme. Totul se petrece din cauza alimentelor consumate, transpirației, fluidelor corporale și reziduurilor acumulate în tractul digestiv.

În timpul zilei (perioada activă), corpul uman își procură din hrană un număr mare de calorii, așa încât să facă față tuturor necesităților. O persoană are nevoie de circa 2.000 de calorii / zi, cantitate acoperită din tot ce mănâncă și bea la mesele principale și la gustări.

De regulă, astfel de obiceiuri nu au loc pe timpul nopții (perioada inactivă). În această fază, corpul are ocazia să ardă toate caloriile introduse prin alimentație. Progresiv, pierde calorii și odată cu ele, ”dizolvă” energia provenită din carbohidrați, lipide și proteine.

Nu este niciun secret de slăbire, ci doar adevăratul motiv pentru care în zorii zilei următoare, îți poți simți fizicul mai ”ușor”decât înainte cu o seară.

Adevărul este că prin alimentația și lichidele consumate, corpul ”câștigă” chiar și 2,5 kilograme. Iar la așa-zis slăbire miraculoasă contribuie o serie de procese fiziologice (valorile numerice sunt aproximative):

  • Respirația și lichidele evaporate prin piele (fiecare ”consumă” câte 350 grame);
  • Urina (1.400 grame);
  • Fecalele (200 grame);
  • Sudoarea (90 grame).

Secrete de slăbire: Care este momentul optim să te cântărești?

Dacă te afli la cură de slăbire, mai ales dacă e restrictivă – gen dieta daneză, pentru a te convinge că funcționează, în mod obsesiv, există tentația să verifici continuu cât de mult se modifică afișajul numeric al cântarului.

Astfel, fiecare dimineață te poate regăsi cu speranța (și cu cântarul sub picioare) că poate va exista o scădere mai relevantă.

Dar nimic nu este mai greșit decât să acționezi similar.

Slăbirea nu se vede peste noapte

Adevărata slăbire nu se vede la câteva ore distanță de când ai început dieta, chiar și dacă este un regim destul de promițător, precum Dukan.

Trebuie să treacă zile, uneori săptămâni până ce diferențele ponderale vor echivala cu pierderea surplusului de kilograme.

Iar cum nicio dietă nu funcționează în prezența unui moral devastat de preocupări, ca să dea roade, este esențial să te eliberezi de gândurile negative. Și în niciun caz nu lăsa fluctuațiile de greutate să-ți ”taie” din motivație și să-ți saboteze obiectivele primare.

Cu alte cuvinte, în loc să devii un fel de ”sclav” al cântarului, învață să descifrezi ce-ți indică rezultatele în cifre.

Ține cont de factorii care modifică greutatea

Pentru început, stai cu ochii pe factorii care produc oscilații zilnice de greutate (conținut intestinal, fluide etc.).

» Lichide corporale

Cantitatea lichidelor (apa intra și extracelulară) poate fi influențată de:

  • Anumite tratamente farmacologice;
  • Unele modificări fiziologice (menstruație, menopauză);
  • Maladiile tiroidiene etc.

Toți sunt factori ce contribuie la retenția hidrică și totodată la îngrășarea cu câteva kilograme, chiar daca nu se poate vorbi despre o îngrășare în adevăratul sens al cuvântului.

Orice efect similar se poate atenua / reduce printr-o hidratare mai bună (mai multă apă băută) și prin diminuarea aportului de sare.

» Constituție

Greutatea mai depinde de masa osoasă, de masa organelor interne, de masa musculară. Cu alte cuvinte, constituția influențează ce arată cântarul.

Dacă primele 2 variabile rămân neschimbate, ultima suferă doar ușoare modificări.

Înseamnă că dacă ești de la natura o persoană osoasă sau foarte musculoasă, nu ai încotro și trebuie să-ți accepți starea. În niciun caz nu se pune problema să slăbești doar pentru că vreo aplicație pe telefon nu te încadrează în media umanității.

» Glicogen din țesuturi

În cazul următorului parametru (glicogenul acumulat), lucrurile se schimbă. Este vorba despre un fel de carbohidrați stocați în țesuturile musculare și hepatice.

După efort fizic susținut sau în timpul unui regim de slăbire, valorile glicogenului pot să scadă vertiginos. Totodată, vei constata că acul balanței arată, poate, câteva sute de grame mai puțin. Dar slăbirea este doar aparentă.

Odată cu integrarea carbohidraților, în ziua de repaus, cu stupoare, vei constata o creștere în greutate undeva la valoarea inițială. Creșterea poate fi cu 500 grame.

Concluzii

Nu se recomandă cântărirea zilnică, ci cel mult de 2 ori pe săptămână:

  • De fiecare dată cam la aceeași oră, preferabil dimineața pe stomacul gol, doar în lenjerie intimă;
  • Neapărat pe același cântar.

Și încă unul dintre necunoscutele secrete de slăbire face referire la verificarea numărului de kilograme în anumite momente.

Evită să te cântărești imediat după antrenamente sau în zilele de restricții alimentare (atunci când urmezi o dietă), cazuri în care vei vedea mai multe, fie mai puține kilograme decât realitatea.

Surse:

http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/weight-fluctuation-experiment

http://www.fitday.com/fitness-articles/fitness/weight-loss/weight-fluctuations-explained.html

http://www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/when-your-weight-fluctuates-whats-normal-and-whats-not

http://www.livestrong.com/article/438810-how-is-glycogen-used-during-exercise/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Articole recomandate

Articole recomandate